Ben jij iemand die altijd voor een ander klaar staat? Maar vergeet je jezelf daarbij vaak? 

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, want dan kun je een gelukkiger en gezonder leven hebben. “Zorg goed voor jezelf!” Het klinkt misschien cliché, maar het is echt enorm belangrijk. Je hebt uiteindelijk maar één lichaam en maar één leven, dus leef het leven dat gezond is voor jou en waar jij gelukkig van wordt. 

Bij Marjolein

Goed voor jezelf zorgen: ik ben er niet altijd even goed in geweest. Sterker nog, het kwam vroeger ergens onder aan mijn to do lijst.

Het is één van de dingen, die positief is veranderd, na mijn chronische ziek zijn en de diagnose hersenletsel. Ik besteed er nu heel bewust aandacht aan.

Waarom zou je eigenlijk goed voor jezelf zorgen? 

  • Je bent het waard om goed voor jezelf te zorgen.
  • Je kunt veel beter voor anderen zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt.
  • Het jouw verantwoordelijkheid is om goed voor jezelf te zorgen.
  • Je bent minder stress gevoelig als je goed voor jezelf zorgt.
  • Het gewoon leuk is om te doen! Je bent een mooi mens!

In alle drukte van de dag is het goed om even naar jezelf terug te keren en stil te staan bij wat je wil, welke intenties je hebt, wat je de wereld in wil zetten. Daarvoor kun je in jezelf keren en jouw “activiteiten” onder de loep nemen. 

Druk druk druk
Juist als je het kei druk hebt schiet dat voor jezelf zorgen er snel bij in. Dat is heel begrijpelijk. Je hebt het al zo druk. Als je dan ook nog voor jezelf moet gaan zorgen word je alleen nog maar drukker. 

Maar… dat is dus niet zo. De praktijk leert juist dat goed voor jezelf zorgen je heel veel oplevert. Je laadt je emotionele batterij weer op en het kan meer tijd en energie geven. Net die tijd of energie die je op dat moment het meeste nodig hebt.

Niet op het laatste moment jouw intenties voor een nieuwe periode neerzetten, nee nu loslaten wat je niet langer dient. Een nieuwe wind laten waaien. Kort gezegd: Transformatie!

Transformatie betekent ook goed voor jezelf zorgen. En goed voor jezelf zorgen is meer dan alleen ontspannen.

Ik gok zo dat jij ook ontzettend goed bent in het zorgen voor anderen, wat super nobel is. Alleen vergeet je vaak om goed voor jezelf te zorgen, om lief te zijn voor jezelf. En laat dat nu juist het allerbelangrijkste zijn! 

Als je niet goed voor jezelf zorgt, dan raak je op den duur uitgeput en kun je ook niet meer voor anderen zorgen.

 Voor een goede eigenwaarde is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Ofwel dat je van jezelf leert te houden. Veel hsp’s hebben nogal de neiging minder van henzelf te houden dan van hun naasten. Om lekker in je vel te zitten, maar ook om waardevol te kunnen zijn voor je omgeving, is het van belang dat je jezelf waardevol gaat vinden, ofwel van jezelf te houden.

Er zijn allerlei argumenten te bedenken om jezelf nu even niet in het middelpunt van de belangstelling te zetten, om nu geen aandacht te schenken aan jouw verlangens, wat jij echt leuk vindt. En voor je het weet ‘vergeet’ je voor jezelf te zorgen.

Mijn boodschap:

Liefde begint binnen jezelf

Hoe ga jij voor jezelf zorgen? Nu is de tijd om dit te beslissen. Enkele tips:

  1. Luister naar je lichaam. Herken de signalen die je lijf je geeft, neem ze serieus en handel ernaar. Je lijf wil je iets duidelijk maken. Lief zijn voor je lijf is zooo belangrijk. Per slot van rekening heb je maar 1 lichaam en het zal je goed doen om die zorgvuldig te koesteren.
  2. Eet en drink gezond. Gezond eten en drinken zorgt dat je je fysiek en mentaal fitter voelt. Bereid je eten met liefde, dat geeft je ontzettend veel energie.
  3. Ontwikkel een vast “ik zorg goed voor mezelf” ritueel. Ik geloof heilig in de kracht van de geest en de geest heeft zo nu en dan rust nodig. Zoek naar iets dat jouw geest rust geeft. Voor de één is dit yoga, voor de ander is dit hardlopen of muziek beluisteren. Creëer momenten die heilig zijn voor jou en jou alleen. Vind je het lastig om direct zoveel tijd aan jezelf te besteden? Zoek dan naar een voor jou geschikt moment om 10 minuutjes in jezelf te keren om bijvoorbeeld een ontspanningsoefening te doen.
  4. Maak verbinding met hoe je je voelt. De maatschappij waarin je leeft is vooral gericht of ‘hoofdzaken’. Voelen is slechts bijzaak. Dat maakt dat de neiging bestaat om geen aandacht te besteden aan wat je voelt. En datgene wat je voelt zo snel mogelijk weer weg te drukken, omdat dat nu eenmaal zo hoort. Laat vandaag de dag zijn dat je kiest om bewust stil te staan bij wat je voelt, je gevoel te erkennen en er iets mee te doen.
  5. Gun jezelf zo nu en dan een cadeautje. Dit kan zijn een verwendag, naar de sauna gaan of een cursus of workshop waar je blij van wordt. Het inspireert je en helpt je verder te ontwikkelen en dat voelt enorm goed!

Dit is en blijft voor mijzelf nog steeds een leerproces. Mijn chronische ziektes, het hersenletsel en het feit dat ik hooggevoelig en hoogbegaafd ben vragen van mij om rust in te bouwen. Om telkens bij mezelf te checken hoe ik ervoor sta. 

Mijn hoofd maakt vaak overuren en aan mijn to do lijst komt meestal geen eind. Het blijft lastig om alle zogenaamde ‘moet’ taken te negeren. Echter, tegenwoordig laat ik de boel de boel, wanneer mijn lichaam daarom vraagt, en plof ik op de bank of ga in een warm bad.

Komen er bij jou ook al ideeën naar boven borrelen die jij kunt doen om beter voor jezelf te zorgen? Goed zo! Geniet van die momenten, al lijken ze nog zo klein. Het zit vaak in de kleine dingen. 

Kost het je nog wat moeite? Maak dan met jezelf een afspraak en zet de ‘ikzorggoedvoormijzelfmomenten’ in je agenda. En wanneer jij goed voor jezelf zorgt, dan zorg je ook goed voor de ander.

Denk je nu: Ja leuk Marjolein, maar hoe begin ik hieraan? Kun je wel wat ondersteuning gebruiken bij het goed voor jezelf zorgen? 

Ontwikkel meer zelfvertrouwen, zelfacceptatie en zelfliefde

Wil je beter worden in zelfacceptatie en stap voor stap groeien in zelfvertrouwen en zelfliefde? Schrijf je dan in voor mijn online ontwikkel-programma ‘Vertrouwen in Jezelf’, en ontdek hoe je in 5 stappen een leven creëert met meer innerlijke rust, vrijheid en zelfvertrouwen.